The First Block of QEH is Complete Picture 1 The First Block of QEH is Complete Picture 2 The First Block of QEH is Complete Picture 3 The First Block of QEH is Complete Picture 4 The First Block of QEH is Complete Picture 5 The First Block of QEH is Complete Picture 6

The first block of the redevelopment of the former Queen Elizabeth Children’s Hospital, The Hackney Road Building, with the retained and carefully restored façade of the original hospital building has just been completed providing 24 homes. The block adjoins the first of the ‘new build’ blocks on Goldsmith’s Row, which is also due to completion this month. The remainder of the blocks are due for phased handovers between now and early 2017. 

HTA's combined team worked collaboratively to design the redevelopment proposals at the former Queen Elizabeth Children's Hospital in a conservation area adjacent to Haggerston Park on the border of Tower Hamlets and Hackney in London. The scheme successfully restores an important but hitherto abandoned site, turning its dark, unloved backstreet character into vibrant, active, great streets; returning it to valuable use as much needed residential accommodation for London.

The design retains the buildings of significant heritage value and successfully integrates the old with the new. The development provides a new pedestrian link from the east of the site to Haggerston Park, connecting new residents to the existing neighbourhood.

The Hackney Road building facade has been retained and refurbished into new apartments, with other new build residential forming the rest of the project. In total, 188 new homes will be created on this abandoned hospital site, with additional space for community enterprise or start-up business spaces.

The development provides a new pedestrian link from the east of the site to Haggerston Park connecting residents to the park from the proposed development and existing residents to the east via two new streets: Muffin Lane and Northern Lane. The improved connection to the Park has created an opportunity for the provision of community enterprise units on Goldsmith’s Row.

A newly created route through the centre of the site helps open up pedestrian access, and materials reminiscent of the area compliment the buildings considered design and form.

The scheme is due to complete early next year. 

Photographs by Studio Image - Commercial Photography.


Published: