Blackwall Reach Picture 1 Blackwall Reach Picture 2 Blackwall Reach Picture 3 Blackwall Reach Picture 4 Blackwall Reach Picture 5 Blackwall Reach Picture 6 Blackwall Reach Picture 7

Blackwall Reach

The design of the masterplan was led by the quality of spaces between the buildings. The role of the buildings was to frame, enclose and define these spaces and to make clear distinctions between public and private space.

Taller buildings around the station acted as a collection of sculptured fragments, creating spaces that open up to the south and the light, creating positive sunlit public realm between them and allowing a family of materials to be expressed in the varied forms. A new London park was provided which retained a sense of protectiveness, allowing the park to be an oasis, a calm place for families.

Our proposals framed the park with a series of 'Villas' lining Cotton Street and Robin Hood Lane. The design provided over 1700 new affordable and market homes with a wide choice of unit and building typologies to support a sustainable community. The new homes are supported by a wide mix of non-residential uses including a school, leisure, community and commercial spaces along with an energy centre to provide the homes with sustainable energy.

Location: Tower Hamlets, London

Clients: L&Q, Telford Homes

Collaborator: Squires and Partners

Accommodation: 1700 new homes

Start Date: 2009

Completion Date: 2011

Services Provided

Bids and submissions, Green Infrastructure, Housing, Landscape Regeneration, Masterplanning, Parks and Public Realm, Residential, Sustainability Strategies, Tall buildings, Urban Regeneration, Visioning and Masterplanning


Blackwall Reach Videos

Blackwall Reach

PROJECT TEAM