Savoy Circus, Chapter White City Picture 1 Savoy Circus, Chapter White City Picture 2 Savoy Circus, Chapter White City Picture 3 Savoy Circus, Chapter White City Picture 4 Savoy Circus, Chapter White City Picture 5

Savoy Circus, Chapter White City

HTA worked with Tide Construction to deliver new student accommodation using Vision Modular Systems’ innovative volumetric construction.

The construction of the Savoy Circus scheme successfully repaired the urban grain in this area by occupying a plot which has been vacant for 20 years. The design sits sympathetically within the conservation context and provides local residents with the opportunity to remember the previous building on the site. The development consists in 306 student housing units. Student social space, a cafe, administration and student accommodation are found at entry level and provide an active frontage. The basement provides further student social space, gym, laundry and bike storage and opens towards a landscaped courtyard.

The building is focused towards Savoy Circus with a seven storey tower. This is then flanked by two wings of 5 storeys with rooms within an angled roof. Architectural details include corbelled brick corners, reconstituted stone window surrounds and glazed brickwork. The material palette has been influenced by the immediate context and draws on the prominence of red and London Stock brick in the area.

The construction of this modular scheme reduced waste by 80% and more than 95% of waste produced was recycled, with 50% less C02 produced.

Location: Hammersmith & Fulham

Client: Donban Construction

Accommodation: 306 Student Units

Start Date: 2016


Savoy Circus, Chapter White City News