Project
The Wiltern
Location
Ealing
Client
Amro Real Estate
Accommodation
278 new homes
Planning authority
London Borough of Ealing
Started
2018

The Wiltern is a new and exciting residential Build to Rent development comprising 278 homes including 1, 2 and 3 bed apartments, of which 35% will be affordable. All residents will enjoy the benefit of generous internal amenities and external landscape, within a professionally management development.

The development will breathe new life into the site, currently occupied by a petrol station. The Wiltern aims to establish a new community, renting high quality, purpose-designed and well managed homes, with facilities of exceptional quality, stitched into the fabric of the surrounding neighbourhood. The residents will live in an attractive environment, with indoor communal space and landscaped communal gardens for residents and visitors to meet and relax. 

The emerging Build to Rent typology can be defined as privately rented residential property, which is designed and built specifically for rent rather than for sale. The buildings are designed to contain more than just apartments, providing access to numerous places and activities that contribute to a strong community. Located nearby to all apartments are residents’ lounges, gyms, and many other sociable spaces. A high level of attention is given to the design and ongoing management of the developments and associated external amenity areas. The interconnected core allows all residents access to amenities throughout the building, increases management efficiency and reduces running cost.

The scheme features a 10 storey base building, and is designed to be a bold statement of positive change in the area, whilst avoiding harm to the heritage status of the Hoover Building. To the south of the site lies the Art Deco masterpiece the Hoover Building and its former canteen, both Grade II*Listed Buildings.

The project was developed in consultation with the London Borough of Ealing, the GLA and Historic England, and all parties have worked closely on the updated plans. 

The design, detailing and materiality of the proposed building references the architecture of the iconic Hoover building, which lies to the south of the site. The building’s elevation and sweeping curves take cues from the Art Deco era, with strong horizontal bands of white glazed brick and alternating bands of terracotta panels and glazing. The dual aspect units, which occupy the corners of the scheme, will provide panoramic views across the surrounding areas, with kitchen and living areas designed to extend seamlessly into the balconies.

The new building’s communal spaces, surrounding landscape and public realm will create a more urban setting, reflecting the scale of the Hoover building, and enhancing the area for local residents.

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic.
Top