Project
Barnet and Southgate College
Location
Barnet
Client
Barratt Homes
Accommodation
396 new homes
Planning authority
London Borough of Barnet

HTA are thrilled to reveal that Phase 1 of Barnet and Southgate College site is now complete.

The homes focus on supporting a diverse and rooted community, which contributes to the development’s sustainability. The housing compromises of a mixture of apartments and maisonettes, with a proportion across all housing types being affordable, including homes adaptable for wheelchair use. Homes are of high quality, designed in line with a variety of design standards such as the London Plan, Lifetime Homes, Secure by Design, and Barnet Housing Standards.

Designed with highly insulated fabric for walls, windows and roofs, they achieve the Code for Sustainable Homes Level 4. Moreover, a focus on orientation and the balance of built form maximises acoustic and thermal performance and the advantages of natural light, making homes efficient as well as supporting their sense of continuity with the surrounding environment. The choice of building materials supports this continuity, echoing typical London building and recent phases of regeneration in the area. Buff brick and dark-stained timber in house frontages, and timber-decked courtyards with clay pavers and raised beds in fair-faced concrete, blend elements of traditional and modern London building in a way that feels at once familiar and distinctive.

In the layout of the development, preserving the sense of a family area was always key. The houses are arranged in traditional streets, and, although diverse in size and format, is closely related by material and design, producing a strong local design idiom. We managed to create an integrated development which enables residents to live and work in the same area and to sustain and develop relationships and networks with their neighbours, ensuring the success of the development by strengthening the local community that are to adopt it. To perpetuate this approach, 1.6 hectares of the site will be safeguarded for future provision of a two-form primary school.

In addition, the streets have been designed to be welcoming, desirable and easily travelled, to attract footfall and promote connectivity. The positioning of homes and design of frontages promote passive surveillance along the edges of the site and on key pedestrian routes, notably the route to the M1 footbridge. This promotes a sustainable pedestrian and cyclist friendly network of streets, and improve the development's connections with surrounding areas. Although our design aims to support a strong, self-contained community, it will also lay foundations for extending that benefit into the wider area, re-knitting the site into the neighbourhood physically and socially.

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.
Top