Project
Greenford Quay Block 5
Location
Greenford
Client
Greystar
Accommodation
379 apartments
Planning authority
London Borough of Ealing
Started
2015
Completed
2019
Awards:
Winner, AJ100: Business Breakthrough of the Year

Tillermans, Greenford Quay Block 5, is the first block to be delivered within the new Greenford Quay masterplan and is designed as a bespoke Build-To-Rent development which will lead the way in delivering a vibrant community atmosphere on the edge of the Grand Union Canal. The building contains a mix of 379 apartments along with generous resident amenities including a resident’s lounge, dining room, gym, bar and games room along with large outdoor courtyards and terraces. A generous double-height entrance, overlooked by a mezzanine, sits in prime position on the edge of the main square to welcome all residents, with the remainder of the ground floor given over to commercial use, activating the façade and surrounding area.

Greenford Quay re-opens the long derelict GlaxoSmithKline site within Greenford inviting the public back into an area that had been closed off for decades.

New streets link with a high-quality public realm including a central square, a striking new bridge and canal side walkway to deliver an exciting new place, re-connecting previous routes across the site and directly to central London via the canal.

The residential-led mixed-use masterplan contains bespoke designed Build-To-Rent housing, private sale and affordable tenures which will bring together a mixed community. The Ground Floor levels of the buildings are given over entirely to various commercial uses to bring employment to the area and activate the streets, the buildings and the community. Included within the commercial spaces are place management facilities for the developer-operator who has long-term investment in the site and will ensure the public realm is well kept and encourage the community to flourish alongside plans for a new school on the site too.

Greystar have made significant upfront investment in the public realm by delivering the central square, canal bridge and walkway within the first phase of development, creating an attractive community space which has delivered local employment and amenity straight away.

Material from the old demolished factory buildings were used to raise the site levels creating a new South facing canal-side amphitheatre and installing new canal-boat moorings. Tillermans was designed and optimised for offsite manufacture saving 26,000 tonnes of CO2 through minimising the use of concrete and by hugely reducing vehicle movements and waste, resulting in a robust yet recyclable end product. The block design has been optimised for off-site manufacture using HTA’s expertise in this area to produce a high-quality product capable of delivery on a tight construction programme.

Related Projects

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic.
Top