Project
LEB Building
Location
Bethnal Green
Client
Telford Homes
Accommodation
189 new homes
Planning authority
London Borough of Tower Hamlets
Started
2018

The redevelopment of the former LEB site in Bethnal Green, Tower Hamlets. The scheme will provide 189 new homes with at least 40% being affordable homes, in a highly sought-after area of east London, alongside over 1600sqm of new commercial space, and reactivating existing railway arches.

The proposed layout has been configured out of four buildings in two blocks that enclose a new piece of public realm within Bethnal Green. Each of the buildings have their own characteristics and identity, while sharing a common language between them both.

The proposed layout has been configured into two blocks that enclose a new piece of correctly proportioned public realm within Bethnal Green, this space relates to historical street layouts and an understanding of the site to create a proposal that is in harmony with the spirit of the area.

The revitalisation of the railway arches and the permeable layout designed for people and the opportunity to further develop the arches in the future, creating an inclusive environment for new and existing communities to use.

HTA Sustainability have carried out a series of technical analyses to assess the microclimate conditions around the area as a result of the proposed building. Balconies and terraces of the new building were also tested to ensure that future residents can get access to external spaces without any harm and to make sure that the proposed areas are comfortable enough for the expected activities, such as sitting areas, standing points, etc., particularly over the summer period. The movement of the air is important for how people experience the microclimate; therefore, the study included considerations on how vulnerable different groups of people are to wind nuisance, depending on their age and health.

The effect on the local microclimate was assessed against best practice guidance for pedestrian comfort and safety using advanced computer modelling techniques for numerically simulating wind flows in complex environments. A comparison with the existing configuration shows that the scheme does not create any negative impact on the current urban microclimate condition and measures have been taken to mitigate the wind velocities on the upper floor of the building.

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic.
Top