Project
Queen Elizabeth Children's Hospital
Location
Hackney
Client
Rydon
Accommodation
188 new homes
Planning authority
London Borough of Tower Hamlets
Started
2010
Completed
2017
Awards:
Shortlist, Housing Design Awards: Project Category, 2014
Highly Commended, Evening Standards Homes & Property Awards: QEH 2017
Highly Commended, Housebuilder Awards: Best Design for Four Storeys or more - QEH 2017
Finalist, Inside Housing Development Award: Best regeneration project (London) – QEH 2017
Shortlist, Housing Design Awards: Built – QEH 2017

The Queen Elizabeth Children’s Hospital regeneration site sits adjacent a conservation area opposite Haggerston Park on the border of Tower Hamlets and Hackney in London. The GLA and Tower Hamlets were keen to return the site back to use after a long period of abandonment, and to maximise the development potential and community benefits of this key location.



The design of the buildings emerged from an understanding of the value of its surrounding context, and the resulting proposals respond sensitively, through scale, material choices, the retention, and integration of existing elements of significant heritage value. 

The design team worked closely with heritage consultants to devise a scheme that has retained and restored the iconic Hackney Road facade. The new proposed elevations are all designed to respond to the street scene in unique ways both in terms of scale and architectural articulation, and the resulting scheme represents a seamless integration with the retained Hackney Road Building. 


The dominant brick of the proposed elevations has been chosen to complement the existing stock with the stone banding of the Hackney Road façade echoed in the detailing of the new facades along Goldsmith’s Row. Above the six-storey datum that ties-in with the parapet of the retained Hackney Road façade, sit 4 pavilions clad in lightweight anodised aluminium cladding. 


The urban design has created distinctive blocks which stitch into the existing fabric by responding to the mass and scale of neighbouring residential buildings. Two new pedestrian links have been created to provide better access to Haggerston Park for the existing residents to the East as well as connecting them to the new residents of the neighbourhood. 

In response to the prevailing local needs, the proposals have been designed with family accommodation as a key consideration with the majority of two storey family dwellings located at ground level with street doors providing easy access to the adjacent park, individual rear gardens opening out into the private communal courtyards.

The design team met fortnightly with the construction team to agree key details and review procurement issues during the development of the planning application. The surety in detailing and pricing that this process afforded has meant very little deviation from the design aspiration has occurred during the construction period resulting in the high quality architecture and detailed execution the design aspired to.

The GLA has commended the scheme as an exemplar of the collaborative design process and partnering capable of unlocking the potential of abandoned inner-city brownfield sites to provide much-needed housing. In all 188 homes have been provided, 116 of which were for sale and 72 of which are Affordable.

The Deputy Mayor for Housing, Land and Property, Richard Blakeway said:

“It is vitally important that long-standing empty sites like this are urgently put back into community use. This is part of a vast portfolio of land the Mayor is releasing to boost house building across the capital and address the 30 year failure to deliver enough homes. We have ensured the design incorporates some original architecture of the former hospital in honor of the site’s rich heritage. I look forward to the delivery of much needed good quality new homes that will be a great asset to the area.”

Related Projects

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.
Top